Fiscale steekproef

Fiscale steekproef

Ontdek hoe een steekproef van de fiscus werkt en krijg zo inzicht in uw fiscale risico’s én kansen!

Als bedrijf kunt u onverwacht onderworpen worden aan een controle door de Belastingdienst. In plaats van een volledige doorlichting van uw fiscale situatie, maakt de fiscus steeds vaker gebruik van statistisch steekproefonderzoek. Zelfs één geconstateerde fout kan aanzienlijke fiscale consequenties hebben. Bredero biedt u inzicht in hoe een dergelijke steekproef werkt en helpt u om een beter begrip te krijgen van uw fiscale risico’s en kansen.

De fiscus controleert steeds meer via digitale steekproeven

Door de combinatie van personeelstekorten en de groeiende mogelijkheden van data-analyse maakt de Belastingdienst steeds vaker gebruik van statistische steekproeven. Hierdoor kost een controle aanzienlijk minder tijd dan voorheen. Door slechts een beperkte set transacties uit uw fiscale gegevens te selecteren, kan de Belastingdienst al beoordelen of uw aangifte wel of niet wordt goedgekeurd.

Eén klein foutje kan al grote gevolgen hebben

Bij de fiscale steekproef is het principe van de ‘nulfoutenverwachting’ van toepassing. Dit betekent dat wanneer u een aangifte ondertekent, u verklaart dat deze zonder enige twijfel correct is. Als de Belastingdienst toch een fout ontdekt in de geselecteerde items van de steekproef, zelfs als dit betekent dat u nog recht heeft op een teruggave van de fiscus, zal uw gehele aangifte worden afgekeurd en is het te laat om vrijwillig correcties aan te brengen. Bovendien wordt deze ene fout uitgebreid naar de rest van de gegevens en kan leiden tot naheffingen en hoge boetes. Zelfs een kleine fout, zoals een verkeerd geboekt bosje bloemen, kan u tienduizenden euro’s kosten.

Bredero helpt u boetes juist te voorkomen met exact dezelfde methode

Door gebruik te maken van de methode van de Belastingdienst, ook wel bekend als ‘Controle Aanpak Belastingdienst’ of ‘CAB’, kunt u zelf een steekproef uitvoeren. Dit biedt u de mogelijkheid om uw processen en aangiften grondig te analyseren op fiscale fouten en kansen. Op deze manier kunt u beter aantonen aan de Belastingdienst dat u fiscaal ‘in control’ bent, wat zeer waardevol kan zijn in het geval van een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Bovendien wordt het nemen van dergelijke fiscale beheersmaatregelen steeds vaker verwacht in het kader van Horizontaal Toezicht.

Onze fiscale specialisten hebben nauw contact met de Belastingdienst en zijn daarom goed bekend met de werking van een fiscale steekproef. We kunnen deze steekproef nauwkeurig simuleren en zo eventuele onregelmatigheden in uw aangiften opsporen. Dit biedt u de mogelijkheid om uw fiscale processen te verbeteren en zowel naheffingen als boetes te voorkomen.

Ontdek hoe een fiscale steekproef werkt en hoe Bredero u preventief én reactief van dienst kan zijn

Bredero heeft een overzicht opgesteld van de verschillende stappen die betrokken zijn bij een fiscale steekproef. Hiermee krijgt u een duidelijk inzicht in zowel uw fiscale risico’s als de mogelijkheden om uw processen te verbeteren. Daarnaast bieden we u ook nieuwe perspectieven in het geval dat u onderworpen wordt aan een (volledige) controle door de Belastingdienst.

Niet alleen een controle door de Belastingdienst kan aanleiding zijn om de fiscale positie van uw onderneming in kaart te brengen, maar ook als u wilt beoordelen of uw fiscale beheersmaatregelen effectief genoeg zijn, of als u wilt deelnemen aan Horizontaal Toezicht bij de Belastingdienst, of als u reeds deelneemt en wilt voldoen aan het gesloten convenant, kan het verkrijgen van inzicht in uw fiscale positie verhelderend zijn. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.

Contact

Heeft u interesse in een audit van uw jaarrekening door Bredero of wilt u weten hoe wij daarbij te werk gaan? Neem voor een vrijblijvende kennismaking contact op met onze specialisten.

research beyond the business plan

We also ensure that the whole team is included in the process and that no one is left out during the turnaround. The most crucial part is ensuring some degree of financial stability during the turnaround.

This is the most worrying part for most clients going through or needing a turnaround; it means that incoming cash flows will change completely. We help ease these issues through fantastic financial projections and a realistic view of what can be accomplished.

Creating a list of potential qualified prospects for your service or product can be daunting when you’re beginning your business. However, this needs to be considered as a follow up on your Target Market Analysis so you can hit the ground running.

Wij komen graag met u In gesprek

Bij Bredero Advies geloven wij dat een goede samenwerking de helft is van een optimale resultaat. Daarom komen wij graag in gesprek met u, om te kijken waar wij u kunnen helpen. Bent u benieuwd naar onze diensten? Neemt contact op met ons via deze knop!

Bij de uitvoering van ons werk streven wij naar het opbouwen en onderhouden van een vertrouwensrelatie met onze cliënten. In onze advisering zullen wij altijd uw doel als ondernemer centraal stellen. Zo stemmen wij onze werkwijze geheel af op uw wensen. Bij Bredero zijn wij van mening dat een goede administratie geen geld kost, maar juist geld oplevert. Een goede boekhouding geeft inzicht in de prestaties van uw bedrijf en bevat aanwijzingen voor eventuele verbeteringen of (fiscale-)besparingen. Op basis van deze informatie kunt u goed geïnformeerde beslissingen nemen, rendementen verbeteren en/of uw bedrijfsvoering optimaliseren.

S. Aziz
Partner, Bredero

Benieuwd naar onze diensten?

Bij Bredero Advies geloven wij dat een goede samenwerking de helft is van een optimale resultaat. Daarom komen wij graag in gesprek met u, om te kijken waar wij u kunnen helpen. Bent u benieuwd naar onze diensten? Neemt contact op met ons via deze knop!

Bij Bredero Advies geloven wij dat een goede samenwerking de helft is van een optimale resultaat. Daarom komen wij graag in gesprek met u, om te kijken waar wij u kunnen helpen. Bent u benieuwd naar onze diensten? Neemt contact op met ons via deze knop!